Har du endnu ikke bagt julesmåkager i år? Så synes jeg, at du skal se at få det gjort! Vaniljekransen er uden tvivl min ynglings julesmåkage, det har det altid været, derfor var det også den, der stod øverst på min liste over julebagningsprojekter. Det er vigtigt for mig, at der i en vaniljekrans virkelig er knald på netop vaniljen, og at den emmer af aroma - det gør disse uden tvivl.
Her får du altså min opskrift på skønne, smagfulde og aromatiske vaniljekranse.
Jeg har valgt at give mine vaniljekranse et lille tvist ved at komme tonkabønne i dem. Tonkabønner minder på mange måder om vanilje, men de er lidt mere komplekse, intense og aromatiske, og de smager virkelig igennem i denne opskrift!
Der ud over har jeg i mine vaniljekranse brugt hele vaniljestænger, både korn og bælg. Vaniljestangen er egentlig en frugt, og man kan uden problemer bruge den hele, bælgen bidrager med samme skønne smag og aroma som kornene.
Tid: ca. 30 min / til ca. 30 vaniljekranse
Ingredienser
65 g mandler
½ vaniljestang
230 g hvedemel
1 tonkabønne (kan erstattes af ½ vaniljestang)
180 g smør (stuetempereret)
160 g sukker
½ tsk havsalt
Et æg
Fremgangsmåde
- Rist mandlerne gyldne på en tør pande.
- Kom hele den halve vaniljestang, både korn og bælg, og de ristede mandler i en minihakker. Blend det sammen til mandlerne bliver fint pulver.
- Bland de nu pulveriserede mandler med hvedemel.
- Riv tonkabønne fint og pisk det sammen med smør, sukker og salt - eventuelt med en håndmixer.
- Pisk det kun akkurat til ingredienserne samler sig, piskes det længere, vil småkageren blive seje i stedet for sprøde.
- Tilsæt ægget og pisk det ind i dejen.
- Vend melblandingen med smørmassen, eventuelt med en dejskraber og herefter helt kort med håndmixeren.
- Lad eventuelt dejen ligge på køl natten over, herved vil melets smag få tid til at udvikle sig, og småkagerne vil blive mere smagfulde. Lægger du dejen på køl natten over, skal du huske at tage den ud i god tid dagen efter, så smørret kan nå at få stuetemperatur, og dejen bliver mere blød og til at have med at gøre.
- Kom tyl i din sprøjtepose - jeg bruger en tyl, der måler x mm i diameter. Fyld cirka ⅓ af dejen i sprøjteposen og sprøjt vaniljekranse i ønskede størrelse bagepapir.
- Bag dine vaniljekranse ved 200 grader varmluft i cirka 8-10 minutter, hold godt øje med vaniljekransene, de skal kun lige være let gyldne. Bager du to bageplader af gangen, skal du huske at bytte plads på dem undervejs.
- Køl vaniljekransene af på en bagerist og nyd!
Comments