I sensommeren kan man være aldeles heldig at finde syrlige, aromatiske og søde stikkelsbær på en vildtvoksende busk i skovbryn eller hegn. I så fald ville man være et skarn for ikke at plukke sig en lille håndfuld. Stikkelsbær er uden tvivl et af mine yndlingsbær, og lige såvel som jeg kan lide at spise dem som de er, er jeg utrolig glad for stikkelsbærmarmelade. Grundet deres høje pektinindhold, som fungerer som naturligt geleringsmiddel, er bærret vældig velegnet til netop marmelade. Efter min mening behøves man ikke at gøre særlig meget ved stikkelsbærret, det smager så komplekst i sig selv. Jeg bruger derfor blot en smule vanilje i min marmelade, som fremhæver bærrets allerede eksisterende smage.
Stikkelbærret oprinder angiveligt fra Frankrig, hvor den vildtvoksende variant i år 900 blev opdaget. Der skulle dog gå en del år, inden at man begyndte at kultivere bærret - først i 1500-tallet startede man på at dyrke og forædle bærbusken i England, og netop herfra udspringer mange af de arter, vi kender i dag. Siden 1800-tallet har man dyrket stikkelsbær i Danmark.
Tid: ca. 30 min / til 2 mellemstore glas
Ingredienser
500 g stikkelsbær
En vaniljestang
Saft og skal fra en halv citron
350 g sukker
Evt. atamon
Fremgangsmåde
- Til start fjerner jeg eventuelle stilke fra stikkelsbærrene, som jeg efterfølgende skylder rene.
- Jeg river citronskallen fint og sørger for kun at bruge den yderste gule del af skallen, da den hvide del er meget bitter. Jeg presser derefter saften ud af den halve citron.
- Vaniljestangen flækker jeg på langs og skraber kornene ud, hvorefter jeg gnider dem med en smule af sukkeret, så kornene skilles fra hinanden.
- Herefter kommer jeg stikkelsbær, citronskal, citronsaft, vaniljekorn, den tomme vaniljebælg og sukker i en gryde og bringer i kog. Jeg lader marmeladen koge ind uden låg ved middel varme i 10-15 minutter. Under indkogningen sørger jeg selvfølgelig for, at marmeladen ikke brænder fast til bunden, men samtidig prøver jeg ikke at røre for meget rundt, da jeg gerne vil holde stikkelbærrene hele, så marmeladen får struktur. Vil du hellere have en mere jævn marmelade, kan du, inden at marmeladen er kølet ned, mase stikkelsbærrene ud med bagsiden af en grydeske eller blende marmeladen jævn med en stavblender.
- Husk at marmeladen bliver tykkere, når den køler ned, jeg tjekker konsistensen ved at tage lidt marmelade op på en kold ske og lade den køle helt ned.
- Når marmeladen har den konsistens, jeg ønsker, slukker jeg for varmen og lader marmeladen køle ned i køleskabet.
- For at fjerne bakterier skolder jeg mine glas med kogende vand og atamon. Marmeladen kommer jeg på de skoldede glas og opbevarer den efterfølgende på køl. Laver jeg en stor portion stiller jeg oftest en del på frost, hvor marmeladen kan holde i minimum et år uden at blive kedelig.
Comments