top of page

Nye kartofler m. sommerens første grøntsager

Caroline Lambert

Kartoflen stammer fra Sydamerika og blev i 1500-tallet af spanske soldater bragt til Europa. I tiden efter blev brugen af kartoflen kun langsomt bredt fra Spanien til andre europæiske lande, og i mange år ansås kartoflen som en delikatesse forbeholdt samfundets top. I løbet af 1600-tallet under og efter 30-årskrigen blev der dog vendt rundt på dette, og kartoflen blev efterhånden den eneste afgrøde sultne og fattige europæere kunne anskaffe sig. I særdeleshed i Irland og dele af Tyskland var kartoflen et grundlæggende næringsmiddel for hele befolkningen, og da kartoffelplanterne i midten af 1800-tallet blev ramt af kartoffelpesten og rådnede på markener, blev det fatalt for irerne, hvor store dele af befolkningen sultede.


Da kartoflen i starten af 1700-tallet kom til Danmark med de såkaldte kartoffeltyskere, 290 tyske familier der blev kaldt til Danmark for at opdyrke den jyske hede, var der ikke megen prestige i den lille knold. Faktisk ansås den som svineføde, og ikke mange ville sætte tænderne i rodfrugten. Med tiden har synet på kartoflen nu ændret sig, og i dag er den nationalspise samt, ikke bare en af danmarks, men en af verdens mest dyrkede afgrøder og en utrolig vigtig energikilde.


Nye danske kartofler er for mig i sig selv et festmåltid, og de behøver bestemt ikke diverse dikkedarer eller prydelser for at være helt igennem fantastiske. I denne salat er kartoflen i den grad kronen på værket, de får lov smagsmæssigt at tage alt den plads, de fortjener. Lav den i starten af sommeren, når kartoflerne lige netop er blevet gravet op af jorden og smager allerbedst. Bag et herligt surdejsbrød, find din ynglings ost frem og nyd salaten i den milde sommerbrise. Velbekomme!


Tid: ca. 25 min / til 2 pers.


Ingredienser

4-6 grønne asparges

250-300 g nye danske kartofler

Et par gode kviste frisk citrontimian

Et par gode kviste frisk timian

Skal og saft fra en citron

En håndfuld frisk salat

25 g smør

God olivenolie

Havsalt & friskkværnet sort peber

Vilde urter (her brugte jeg vild gulerod og ager vikke)


Fremgangsmåde

- Jeg skærer til start det seje og fiberrige endestykke af mine asparges, hvorefter jeg deller dem i 3-4 stykker, afhængigt af deres størrelse. Jeg skærer aspargesen på skrå, det synes jeg ser så fint ud!

- Aspargesen blancherer jeg nu ved at komme dem i spildkogende vand i et minuts tid. Inden at de er helt færdigtilberedte, men derimod endnu er en smule for sprøde, fisker jeg dem op og kommer dem i iskoldt vand, så de ikke tilbereder videre, efter jeg har taget dem op af det kogende vand.

- De blancherede asparges griller jeg så de får flotte mørke riller, det tager ikke meget mere end et par minutter. Har jeg alligevel grillen tændt, er det jo oplagt at bruge den, ellers griller jeg dem på en glohed grillpande.

- Jeg koger mine kartofler, til de er møre men stadig har et godt bid, det tager ikke mange minutter, når kartoflerne er helt nye.

- Timian og citrontimian hakker jeg fint. Skallen fra citronen river jeg, her sørger jeg selvfølgelig for kun at rive den yderste gule del af citronskallen, da det hvide er meget bittert.

- Salaten deler jeg i blade som jeg skylder og i en salatslynge tørrer grundigt.

- De kogte og endnu varme kartofler vender jeg med blancheret og grillet asparges, hakket timian og citrontimian, revet citronskal, smør, en generøs sjat olivenolie samt havsalt & friskkværnet sort peber. Jeg vender det hele sammen, til smørret er smeltet og fordelt blandt kartofler og asparges.

- Jeg anretter salatblade i dybe tallerkner eller på et større fad, kartofler og asparges fordeler jeg ovenpå, hvorefter jeg tilsidst pynter med de vilde urter og presser frisk citronsaft ud over retten.

Comments


bottom of page