top of page

Københavns bedste fastelavnsboller

Caroline Lambert

København emmer i disse dage af et overflod af vaniljecreme, remonce og flødeskum, og sikke et held, for det gør altså bare årets første kolde og mørke måneder en smule bedre. Det er selvfølgelig fastelavnsbollen, jeg snakker om.

Jeg har givet mig selv for opgave, at finde frem til den bedste af netop førnævnte (nogen skal vel gøre det?), og jeg må sige, at det har været en ganske udmærket mission! Byen rummer jo så mange skønne bagerier, der alle sammen er disket op med deres version af den traditionelle bolle.


Fastelavnsbollerne er ranglistet, men jeg vil måske have tilbøjelighed til at sige, at rækkefølgen er underordnet, vi har jo alle sammen forskelige smagspræferencer. Men her får i nu altså indsigt i mine absolut favoritter.



No. 8 / Andersen & Maillard

Andersen & Maillard laver sprøde croissanter, fløjlsbløde cannelés og smagfulde brunsvigere - generelt har de ret godt styr på deres bagværk. Deres fastelavnsbolle var jeg dog ikke helt oppe og ringe over, den var god, bevares, men den var ikke en huskværdig smagsoplevelse. Andersen & Maillard laver i år to forskelige, ret klassiske, fastelavnsboller - begge to bygget op om en bolle af wienerdej fyldt med flødeskum og med henholdsvis smag af chokolade/appelsin og, den jeg selv smagte, solbær/vanilje.


Wienerdejen var sprød og luftig uden at være for fed, hvilket var et rigtig godt modspil til den fyldige og cremede flødeskum, som i øvrigt ikke var for sød. Solbærpulveret på toppen af bagværket var også et rigtig godt og syrligt twist. Min anke er bare den, at der ikke var nok solbær, der var ikke balance mellem de forskelige komponenter og derved blev smagen anonym og kedelig. Ærgerligt for en fastelavnsbolle med et eller yderst stort potentiale.



No. 7 / Bageriet Brød

På altid hyggelige Enghaveplads ligger Bageriet Brød, de har i år tre forskelige fastelavnsboller: en gammeldags, den svenske semla samt en croissantsemla.

Hos Brød mangler der måske en smule finesse, men smagen er dejlig og man kan smage, at der bruges gode kvalitetsråvare.


Deres semla var min ynglings: Bollen var lidt sej i konsistens, men den intense kardemommesmag kompenserede for dette. Semlaen var fyldt med sød remonce og hakkede mandler. Flødeskummen på toppen var perfekt pisket og konsistenserne og smagene hang rigtig fint sammen.

Deres gammeldags fastelavnsbolle består af den samme smagfulde bolle som deres semla, her er den overtrukket af et generøst lag chokoladeganache og fyldt med en rig vaniljecreme - måske lidt for fyldt til min smag, det bliver lidt vammelt i længden, og jeg vil på det stærkeste anbefale at være to om den. Generelt er Bageriet Brøds fastelavnsboller meget store, og måske lidt for pompøse så at sige.



No. 6 / Darcys Kaffe

Darcys er uden tvivl en af Københavns hyggeligste caféer. Med den fine indretning, det lækre bagværk samt fantastisk kaffe scorer Nørrebro caféen ret mange point i min bog, men gør deres helt unikke take på fastelavnsbollen nu også det?


Hos Darcys har man også valgt at gå med den svenske version af fastelavnsbollen, nemlig semlaen. Her har man dog virkelig valgt at udfordre på smagende: I bollen gemmer sig en marcipan lavet på græskarkerner, citrusmarmelade, mascarponecreme samt gransukker. Smagende hænger rigtig godt sammen, og det bliver hverken for sødt eller for spacet - dog kunne jeg godt have ønsket mig en anelse mere citrusmarmelade. Selve bollen er efter min mening ikke helt let og luftig nok, men det er mascarponecremen derimod, som slet ikke bliver for tung.


Fastelavnsbollen er ganske lækker, og det er jo altid skønt, når caféer og bagerrier sætter deres eget præg på deres produkter. Dog kan man kun få fastelavnsboller hos Darcys fredag-søndag, og de bliver hurtigt udsolgt (vær der omkring klokken 10:00 vis du vil være sikker).


Update: Altid eksperimenterende Darcys kunne selvfølgelig ikke holde sig til en version af fastelavnsbollen i denne sæson. De har skiftet den daværende ellers gode semla ud med en ny! Denne bestående af boghvede/solsikkekerne praliné, æblemarmelade, flødeskum og æblesukker - jeg er fan! Efter min mening harmonerede smagende i denne nye semla bedre.



No. 5 / Andersen Bakery

Er der en fastelavnsbolle der i den grad har vækket opsigt i år, så er det luksus fastelavnsbollen fra Andersen Bakery. Jeg må erkende, at jeg blev overrasket: Det dansk/japanske bageri på Islandsbrygge er ikke et jeg ofte besøger, og de få gange jeg har smagt noget derfra, har jeg ikke været synderligt imponeret. Men disse æstetiske fastelavnsboller er både smukke og smager godt.


Luksus fastelavnsbollen fås i hele seks forskelige varianter alle sammen bestående af wienerdej fyldt med marmelade eller creme og toppet med en sprød mandelkiks. Jeg nøjes dog med at smage to.


Rabarber/vanilje varianten smagte meget klassisk på den perfekte måde: syrlig rabarbermarmelade, luftig vaniljecreme og sprød wienerdej. Fastelavnsbollen med æble/yuzu var mere overraskende men mindst lige så god. Begge to perfekt komponerede og sublime stykker håndværk.



No. 4 / Il Buco

Godt gemt væk i en lille baggård på Islandsbrygge ligger Il Buco - en hyggelig italiensk restaurant og bageri. I år bød de hos Il Buco på to forskelige, begge lidt små og i den grad betalt, men ganske lækre fastelavnsboller.


Deres fastelavnsbolle bestående af en vandbakkelses fyldt med solbærmarmelade, marcipan, ristede mandler og flødeskum var ganske god. Flødeskummen var ikke for sød og solbærren bidrog med skøn syrlighed. Dog var marcipanen svær at ane, og det er jo lidt synd!


Den mere klassiske bolle var nok i grunden min favorit - selvom det er svært at vælge. Det er bare ikke til at komme uden om, at wienerdej fyldt med remonce, æblekompot, hasselnøddepraline, ristede hasselnødder og flødeskum bare gør sig godt. Især var jeg vild med de ristede nødder, der gav et lille knas til det bløde bagværk.



No. 3 / Hart Bageri

Hart er og bliver et af mine yndlings bagerier i København, derfor var forventningerne også tårnhøje. Og jeg har ikke været den eneste med store forhåbninger, for der har den sidste måneds tid været endnu længere køer foran bageriet end normalt.


Den gammeldags fastelavnsbolle hos Hart bageri var mildes talt en skuffelse. Bollen var sej og ikke synderligt smagfuld, og fyldet bestod af alt for lidt remonce og en kompakt flødeskum. Den lækre chokoladeganache og havsalten var det eneste lysglimt ved dette stykke bagværk.


Den fastelavnsbolle de kalder Hart Classic er trods et meget højt niveau en af de bedste fastelavnsboller, jeg har fået i år. Bestående af sprød wienerdej, en god mængde solbærmarmelade, fyldig og rund vaniljecreme samt en smule flødeskum er dette definitionen på en for mig perfekt fastelavnsbolle: Syrlig, frugtet, fed, cremet, sød og sprød.



No. 2 / Juno The Bakery

Emil Glaser er, ud over at være tidligere konditor hos Noma, stifteren af det yderst populære bageri Juno The Bakery - og så er han svensker, måske netop derfor mestrer han Semlaen til perfektion. Dette stykke aldeles simple bagværk efterlod mig virkelig imponeret og fuldt ud tilfreds.


Hos Juno er deres semlor helt klassiske og består af en luftig bolle med skøn aromatisk kardemommesmag, silkeblød og smagfuld marcipan, ristede mandler samt luftig og aldeles perfekt pisket flødeskum. Perfekt komponeret og virkelig håndværk der vil noget. Fuldkommenhed findes oftes i det helt simple.



No. 1 / Alice

Det kommer ikke som nogen overraskelse for mig, for ligesom så mange andre gange, så leverer Alice bare et perfekt stykke bagværk. Man skal være hurtig, vis man vil have fat i denne helt uimodståelige fastelavnsbolle, for den er ofte udsolgt efter et par timer.


Man kan hos Alice få en fastelavnsbolle bygget op om en wienerdej penslet med karamelliseret kardemommesukker, fyldt med vaniljecreme og solbærmarmelade og toppet med flødeskum samt solbærpulver. Så endte det hele jo med at gå op i en højere enhed!

Den karameliserede kardemommesukker giver den allerede sprøde wienerdej et perfekt bid, vaniljecremen og solbærmarmeladen er dosseret i et perfekt modspil og flødeskummen bidrager med skøn cremethed. Smagene og konsistenserne går perfekt hånd i hånd.


Denne fastelavnsbolle er tilmed nem at spise, og man ender ikke med flødeskum i hele ansigtet, og selvom den ikke just er rund, så formår den alligevel at være min i år yndlings fastelavnsbolle.

Comments


bottom of page