top of page

Kvædemarmelade

Caroline Lambert

Kvæder er efter min opfatelse ikke noget, danskerne spiser synderligt meget af, og det er ærgerligt, for kvæder er at finde mange steder i den danske natur, og så smager de rigtig godt - man skal dog ikke gøre sig den fejl at spise dem rå, de er stenhårde og meget sure. Men tilbereder man frugten får man en sød, syrlig og utrolig aromatisk smag. Kvæderne er i sæson lige nu, så skynd dig at komme ud og samle ind. Jeg har ud af mine kvæder lavet marmelade med varme efterårs/vinter krydderier, og det blev så lækkert!


Arb. tid: ca 20 min / tilberedningstid: 60 min / til to små glas


Ingredienser

425 g kvæde

Saft og skal fra en halv citron

275 g sukker

1 spsk kanel

1 tsk stødt kardemomme

Evt. atamon*

*Kom atamon i marmeladen for at forlænge holdbarheden. Marmeladen kan også fryses ned.


Fremgangsmåde

- Skyl kvæderne rene. Skær stilk og blomst af frugterne og skær herefter lodret ned omkring kærnehuset, så du får fire stykker kvæde og et firkantet kernehus. Skær stykkerne af kvæde i mindre tern og del kernehusene på langs og skrab kernerne ud. Kom kernerne i et teæg, en tepose eller noget lignende.

- Riv citronskal fint. Sørg for kun at rive den yderste gule del af skallen, da det hvide er meget bittert.

- Kom kvæde skåret i små tern, revet citronskal, citronsaft, sukker, kanel, kardemomme og teægget eller teposen med kvædekerner i en gryde. Kog det hele op og lad det herefter simre uden låg ved så lav varme som muligt i 60 minutter - marmeladen vil langsomt blive rød og udvikle en skøn og aromatisk smag.

- Lad marmeladen køle ned og kom evt. atamon i når marmeladen er max 99 grader varm.

- Når marmeladen er kølet helt ned tjekkes konsistensen. Marmeladen vil højst sandsynligt være blevet for klæg og tyk, bland i dette tilfælde lidt vand i, til marmeladen har ønskede konsistens. Er marmeladen ikke fast nok, skal den koge ind lidt længere.

- Kom marmeladen på skoldede glas og opbevar på køl eller frys.

Comments


bottom of page