top of page

Hyldeblomstsaft

Caroline Lambert

Hyldeblomsten er jo for tiden nærmest ikke til at overse, den vokser overalt i parker, villahaver og skovbryn. Blomsterne er smukke og pryder landskabet, men de både dufter og smager også fantastisk, og de bliver flittigt brugt i køkkener vidt og bredt. Den nok mest klassiske måde at benytte de fine hvide blomster på må jo nok være hyldeblomstsaft, og med god grund, for det smager fantastisk. Jeg har altid elsket den søde og aromatiske saft, og derfor kan jeg ikke komme uden om, at jeg år efter år vender tilbage til denne helt klassiske og utrolig lækre opskrift.


Når du sanker hyldeblomster er det, som med så meget andet, vigtigt, at du ikke ribber en hyld for blomster, så kommer der nemlig ingen hyldebær senere på året. Klip en blomsterskærm af her og der, men sørg for at der endnu er skærme tilbage. På den måde sørger vi for, at træet trives og bærer frugt igen næste år!


Hylden har nu gennem tiden været meget mere end aroma- og smagsgiver i saft og andet dejlig mad. Ifølge den nordiske mytologi hævdes det, at kærlighedsgudinden Freja boede i hylden. I en fjern fortid var hylden et såkaldt værnetræ, som man plantede for at holde trolddom og ondskab for døren. Hylden beskyttede mennesket, og fældede man hylden ved sit hus uden at plante et nyt, risikerede man, at adskillige ulykker ville ramme en. Hyld er siden oldtiden blevet brugt i naturmedicin, efter sigende skulle den blandt andre være udrensende, betændelse- og virushæmmende, beroligende og immunstyrkende. Hyld skulle derfor kunne hjælpe på alt fra søvnbesvær og depression til influenza, forkølelse og høfeber og sågar have forebyggende effekt mod kræft og hjerte-kar-sygdomme. Der er vist ikke det, hylden ikke kan klare? En ting er sikkert og vist, og det er, at den kan bruges til helt og aldeles skøn saft!


Arb. tid: ca. 25 min / til 2 l


Ingredienser

30 hyldeblomstklaser 2 l vand 600 g rørsukker 3 citroner Evt. atamon


Fremgangsmåde

- Først og fremmest ryster jeg hyldeblomstklasserne godt for at få små insekter væk. Jeg skylder dem endelig ikke, da meget af smagen derved går tabt.

- Hyldeblomsterne klipper jeg med en saks af stilken. Her sørger jeg for at få minimalt eller slet ingen stilk med, da saften ellers bliver rigtig bitter!

- Jeg skræller herefter skallen af mine citroner med en tyndskræller eller med en krum urtekniv. Her sørger jeg for kun at skrælle den yderste gule del af skallen af, da den hvide del er meget bitter. Efterfølgende halverer og presser jeg saften ud af citronerne.

- Jeg bringer vand i kog og opløser sukker heri, derefter tilsætter jeg citronskal og citronsaft.

- Hyldeblomsterne kommer jeg i en beholder, jeg bruger gerne en condibøtte, hvorefter jeg hælder sukkerlagen over. Jeg lader det køle lidt ned, inden jeg kommer min saftfyldte beholder i køleskabet, hvor jeg lader saften trække i 3-4 dage afhængigt af, hvor kraftig hyldeblomstsaft jeg vil have - jeg smager mig frem undervejs.

- Når min saft har trukket, og smagen er, som jeg kunne tænke mig, hælder jeg væsken gennem en finmasket sigte eller meget gerne et passerstykke og sigter blomsterne fra.

- Jeg skolder et par flasker, helst med atamon, og kommer den klare saft på de skoldede flasker. Saften opbevarer jeg på køl, eller på frost, vis jeg har lavet meget og ikke kan nå at drikke det hele. Jeg nyder saften i blandingsforholdet 1:3, men det er jo en smagssag.

- Saften kan også koges til sirup, det gør jeg hved at lade den koge ned i 15-25 minutter, eller til konsistensen er, som jeg kunne tænke mig. Eftersom at siruppen bliver tykkere, når den bliver kold, tjekker jeg konsistensen ved at tage lidt sirup op på en kold ske og lade den køle helt ned.

Comments


bottom of page