Grov rabarberkompot m, ingefær & kardemomme
- Caroline Lambert
- 1. jul. 2022
- 2 min læsning

Solen titter frem, fuglende kvidrer, og akeleje, clematis og syren er i blomst. Vi bevæger os mod lange lyse nætter og hede sommerdage. Jeg elsker den danske sommer, som tit og ofte kan være længe undervejs. Det første tegn på, at vi nærmer os den varmere tid, er for mig rabarberen. I haven har jeg rabarber, og når den skyder op af jorden og derudover dukker op på grøntmarkeder omkring i byen, ved jeg, at sommeren er nær. Køkkenet fyldes af en sød og aromatisk duft, når jeg endelig kan gå igang med at koge rabarbersaft, -sirup og ikke mindst -kompot. Jeg har tidligere lavet en opskrift på en helt klassisk rabarberkompot med vanilje - den er virkelig god, og jeg vender tilbage til den hvert år. Denne opskrift er jeg nu også ret begejstret for; smagfuld, sød og en smule stærk kompot med tekstur og bid. Rabarberkompotten her kan, ud over at være skøn på eksempelvis yoghurt og i desserter, også sagtens bruges som chutney i det salte køkken.
Arb. tid: ca. 25 min / til et stort glas
Ingredienser 675 g rabarber Saft og skal fra to citroner
40 g ingefær (jeg brugte 50 g, hvilket jeg synes er helt perfekt, men jeg er også meget glad for ingefær)
200 g sukker
2 tsk kardemomme
Evt. atamon
Fremgangsmåde
- Rabarberen skyller jeg for jord og snavs og skærer den så i store stykker på ca. 4 cm.
- Jeg river citronens skal fint og sørger her for kun at rive den yderste gule del af skallen, da det hvide er meget bittert. Herefter deler jeg citronen i to og presser alt saften ud af citrusfrugten.
- Ingefæren skræller jeg, til det bruger jeg en teske, hvorefter jeg river den fint.
- I en gryde kommer jeg rabarber, sukker, kardemomme, citronskal og -saft samt revet ingefær.
- Grydens indhold koger jeg nu op og lader derefter kompotten simre ved svag varme i 30-40 minutter. Jeg ikke vil koge rabarberen helt ud, der må gerne være lidt struktur i, men den skal også være nogenlunde mør. - For at fjerne bakterier skolder jeg mine glas med kogende vand og atamon. Kompotten kommer jeg i de skoldede glas og opbevarer den efterfølgende på køl. Laver jeg en stor portion stiller jeg oftest en del på frost, hvor kompotten kan holde i minimum et år uden at blive kedelig.
- Jeg elsker at nyde min rabarberkompot på god 10% græsk yoghurt, på surdejsbrød eller i bagværk og desserter er den nu også vældig skøn! Den kan også sagtens benyttes som chutney i det salte køkken.
Comments