At nyde en god suppe med surdejsbrød, tapenader, ost og andet utrolig godt i aftenens sidste solstråler er noget helt særligt, og jeg synes i den grad sagtens, at man kan tage vinterens varme supper og gryderetter med ind i forårs- og sommermånederne - denne er en fremragende kandidat på en let og lækker forårssuppe. Imens at vi går og venter på årets første ærter, asparges og salater, må vi gøre godt med vinterens efterhånden lidt uinteressante grøntsager, og her får vi da både fat i pastinakken, kartoflen og løget - med det ikke sagt at suppen her er kedelige, nærmere tvært i mod!
Tid: ca. 60 min / til 2-3 pers.
Ingredienser
1-2 løg
1-2 fed hvidløg
1 tsk brun farin
Chili efter styrke og smagspræference
En citron
150 g pastinak
150 g bladselleri
100 g kartoffel
75 g mung dhal linser
100 g hvedekerner
ca. 600 ml hønse-, kyllinge- eller grøntsagsboullion (eller vand og kraftig fond)
evt. creme fraiche, forårsløg og friske urter som koriander, mynte og persille.
Fremgangsmåde
- Hak løg og hvidløg fint.
- Varm en god sjat smagsneutral olie op i en gryde og steg løg og hvidløg i brun farin til løgene bliver bløde og let gennemsigtige.
- Hak chilien fint. Riv citronskallen fint, sørg for kun at rive den yderste gule del af skallen, da det hvide er meget bittert. Svits chili og citronskal med løgene.
- Skær pastinak, bladselleri og kartoffel i små tern og steg det i gryden med de øvrige ingredienser til grøntsagerne har taget lidt farve.
- Skyl mung dhal linser og hvedekerner grundigt og svits dem af i gryden med de øvrige ingredienser.
- Hæld bouillon og citronsaft over så grøntsagerne er dækkede og giv retten et hurtigt opkog.
- Lad retten simre ved lav varme i ca. 40 minutter til grøntsagerne er helt møre og både linser og hvedekerner er færdigtilberedte.
- Smag til med salt, peber og evt. mere citron. Har retten brug for mere fedme, kan du give den en smørklat.
- Anret i dybe tallerkener og top evt. med creme fraiche, forårsløg og friske urter. Nyd med godt surdejsbrød!
Comments